sunnuntai 29. huhtikuuta 2007

Italialainen lammaspata

Kirjoitellaanpas taas illan ratoksi jotain juttuja tänne. Lisäsin juuri laskurin sivulle, joten tilanteen kehittymistä voi seurata tuolta -> päin.

Tämä ruoka on sellainen, jota olen tehnyt vaikka kuinka monta kertaa, mutta aina eri tavalla. Reseptit ovat itsekehitettyjä, mutta idean tähän olen saanut muistaakseni jostain Jamie Oliverin keittokirjasta. Reseptiin vaikuttaa erittäin paljon paikallisen ruokakaupan HeVi-valikoima. Tähän ruokaan voi pistää melkein mitä tahansa, mikä näyttää hyvältä ja tuoreelta hyllyssä.

Tähän kirjoitettu resepti on mukaelma KY:n hallituksen + aveccien Uuden Vuoden mökiltä 2006-2007.

Reseptissä on karitsanpotkia, jotka ovat parin nyrkin kokoisia luullisia lihanpaloja. Yksi sellainen on aika soppivan kokoinen pala yhdelle. Painoa yhdellä potkalla luineen on noin 500-600 g ja kilohinta on noin 10-13 €/kg, mikä on hyvin kohtuullista, ottaen huomioon raakaaineen maku ja trendikkyys. Tällä hetkellähän "halvat" lihanpalat nostavat taas profiiliaan ja pitkiä haudutusaikoja osataan vieläkin arvostaa. Henk. koht. suosittelen varaamaan ainakin joskus esim. 6 h ruuanlaittoon, Siinäkin ajassa maut ehtivät tiivistymään aivan erilaiseksi, kuin parin minuutin paistolla.

Patojen tekemisessä suurin hienous on se, että reseptiä ei tarvite todellakaan noudattaa orjallisesti, vaan sitä saa muokata ihan omien raaak-ainevalikoimien ja aikataulujen mukaan. Jos vaikka haluaa juosta tunnin lenkin ruuanlaiton väilissä, niin senkun jättää sen porisemaan.

Meillä lihojen hankinta ei mennyt ihan putkeen. Tilasin 14 karitsanpotkaa, jotka vielä erikoistilauksesta sulatettiin etukäteen. Kun saavuimme KKK-Supermarket Jämsään hakemaan tarvikkeita, ylläri oli melkoinen. Lihaa tuli kolme tukkulaatikollista. Meille oli siis sulatettu 14 lampaan reittä, eli pääsiäisistä tuttua viulua, jotka painoivat 2,5 kg kappale. Eli 35 kiloa lihaa neljälletoista hengelle. Ostin sitten 2 reittä ja loöpuista tehtiin lammasjauhelihaa...

Ja sitten varsinaiseen reseptiin:

Italialainen Lammaspata
14 hlö
  • 6 kg luista lampaanlihaa, esim. kaksi reittä tai karitsanpotka per henki
  • 2 kg kiinteitä perunoita, lapin puikulaan olen ihastunut viime aikoina. Toisaalta keväisin ei ole siiklin voittanutta.
  • 1 kg porkkanoita
  • 2 kg luumutomaatteja
  • 30 salottisipulia
  • 5 valkosipulia
  • 2 rs herkkusieniä
  • 1 pll punkkua (toinen editämään kokin inspiraatiota)
  • voita
  • 1 pss tai ruukku timjamia
  • 1 pss tai ruukku rosmariinia
  • vettä
  • n. 40 mustaa pippuria
  • muutama laakerinlehti
  1. Puhdsista liha kalvoistaan ja leikkaa paloiksi (jos käytät karitsanpotkia, niin jätä ne kokonaisiksi)
  2. Sulata voi isossa padassa ja ruskista lihat
  3. Peitä lihat vedellä ja kiehauta. Kuori pois pinnalle kertyvä vaahto.
  4. Lisää viini, tomaatti, valkosipuli kokonaisia kynsinä ja mausteet sideharsonyytissä (jos nyyttimateriaalialeja ei löydy, niin heitä vaan sekaan ja ongi myöhemmin suurimmat pois). Hauduta väh. 1 tunti.
  5. Lisää pestyt perunat ja porkkanat. Hauduta n. 20 minuuttia.
  6. Lisää voissa ruskistetut salottisipulit [jos sipuleiden kuoriminen laiskottaa, niin voi käyttää hillosipuleja (ei kyllä kannata)] ja herkkusienet. Hauduta 15 min.
  7. Tarjoa patongin ja hyvän viinin kanssa.

Viinistä sen verrain, että Barolo toimi. Barolohan tulee Italiasta saman nimisestä pikkukylästä 15 km Alban kaupungista etelään. Kyseisen alue on Italian tunnetuin ja arvostetuin viinialue ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Jos haluat tietää enemmän tästä ta ijostain muusta maailman viinialueesta, niin osta André Domainén kirja Viini. Siin' on oobaut 1 000 sivua tiukka asiaa maailman viineistä. Itse maksoin opuksesta Hulluilla Päivillä muistaakseni noin 16,90 €, mut on ehdottomasti normishintansa (n. 25 €) arvoinen.

Alkuruokaa ei ollut, koska pääruoka oli sen verran tukevaa, mutta lisäkkeeksi tarjottiin raikasta vihersalaatia. Jälkkäriksi oli Jallua saunanlämmityksen yhteydessä. Toimi...

-Timo

Ei kommentteja: